ΚΑΚΑΒΟ

ΠΕΔΙΟ
ΚΑΚΑΒΟ

(GPS 37.375272, 22.54124) Υψ. 820μ.

Το Κάκαβο είναι ένα αρκετά μεγάλο πεδίο ακριβώς απέναντι από τον μικρό οικισμό της Μεσοράχης. Από τα βράχια έχετε πανέμορφη θέα της Μεγάλης Τούρλας, της κορυφής του Πάρνωνα. Ανακαλύφθηκε το 2016 από τους Δημήτρη Τιτόπουλο και Θάνο Παππά σε ένα ερευνητικό ταξίδι για τα βράχια της Ζονάγκας. Τα βράχια στο Κάκαβο έχουν πολλές δυνατότητες για νέες διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας και προσφέρουν τα πάντα: ψηλές διαδρομές σε κάθετα, σταλακτίτες , μεγάλες σπηλιές, αρνητικά, στέγες κα.

Ανοίξαντες: Δημήτρης Τιτόπουλος, Θάνος Παππάς, Στέλιος Σιβισσίδης, Νίκος Κόδρος. Επίσης βοήθησαν οι Μαριάννα Θυμιάκη, Λυκούργος Πολυχρονόπουλος και Κωσταντίνος Νεοκλέους.

Βύσματα: Οι μέχρι τώρα διαδρομές ανοίχτηκαν με τα εξής υλικά: πιστοποιημένα UIAA Raumer 316L και πιστοποιημένα UIAA Fixe PLX.

Απαραίτητος Εξοπλισμός: Αναρριχητικό σχοινί 70 μέτρων, 20 σετάκια.

Συνθήκες: Καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο, η άνοιξη και το καλοκαίρι. Το χειμώνα είναι εφικτό το σκαρφάλωμα στον ήλιο (παράγραφος «Ήλιος-Σκιά»).

Ήλιος-Σκιά: ‘Ηλιος: Στις διαδρομές 1-4 μετά τις 14:00. Στις διαδρομές 5-8 από 11:00 έως 18:00. Στις διαδρομές 9-14 από 11:00 έως 15:30 και στις διαδρομές 15-20 από 12:00 εως 18:00.

Προσανατολισμός: Νότιος, Νοτιοδυτικός.

KAKAVO1
Ο Κωσταντίνος Νεοκλέους στη διαδρομή Dharma 6a+, Κάκαβο, 2017

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Από τον Άγιο Πέτρο κατευθυνθείτε προς την Τρίπολη. Μετά το Καστρί (9 χλμ Από τον Άγιο Πέτρο) φτάνετε σε μιά γέφυρα με κίτρινα κάγκελα. Αμέσως μετά πάρτε τον ασφαλτόδρομο που κατεβαίνει δεξιά προς την Μεσοράχη. Φτάνοντας στην ανοικτή πλατεία με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στρίψτε αριστερά σε τσιμεντόδρομο. Εκεί που νομίζετε οτι ο δρόμος θα τελείωσει, κάντε αριστερά και αμέσως δεξία.

Μετά από λίγο ο τσιμεντόδρομος γίνεται χωματόδρομος, βατός ακόμα και για ΙΧ. Στην πρώτη κλειστή στροφή παρκάρετε. Υπάρχουν θέσεις για ΙΧ και λίγο πιο πίσω. Ακολουθείστε το μονοπάτι που φεύγει αριστερά στο δάσος. Όταν φτάσετε στο ποταμάκι στρίψτε δεξιά ακολουθώντας τα σταθερά σκοινιά. Μετά το ποταμάκι υπάρχουν σκαμμένα σκαλοπάτια. Λίγο παρακάτω πάρτε το δεξί μονοπάτι που θα σας βγάλει σε πεζούλα-αναβαθμίδα. Ακολουθείστε τους κούκους, τα σημάδια και τα σταθερά σκοινιά μέχρι τα βράχια.

Εάν έρχεστε από την Τρίπολη μόλις δείτε την γέφυρα με τα κίτρινα καγκελα (στα 25 χλμ από την Τρίπολη), στρίψτε αριστερά στον δρόμο που κατεβαίνει προς την Μεσοράχη και ακολουθείστε τις πιό πάνω οδηγίες.                             

Χρόνος Περπατήματος: 10 λεπτά. Υψομετρική διαφορά 50μ.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Νέες διαδρομές εκτός λίστας:

Δεξιά της διαδρομής 3 (Hijo de la luna), υπάρχει ο Σαλταδόρος 6c και αριστερά της η Kama Sutra 7c+. Ακόμα πιο αριστερά υπάρχει η Clinics Mental που ειναι ημιτελής, ενώ ημιτελής είναι και η διαδρομή #2.